tiistai 19. huhtikuuta 2016

OMAN ASUNNON OSTAMISESTA

h
Meille on ollut itsestäänselvää, että heti opiskeluiden jälkeen muutetaan vuokralta pois. Selvää on ollut myös se, että meiän ensiasunto on itserakennettu- ja suunniteltu omakotitalo. Meille molemmille on ollut tärkeää saada tehdä kodista just tarkalleen sellainen kuin unelmissa on. Joonas unelmoi tietynlaisesta keittiöstä ja mä taas haluun paljon sellasia asioita, joita en oo nähnyt yhdessäkään talossa. Oon luonteeltani vaativa, mutta sitten kun oon saanut valita haluamani asiat, niin viihdyn kotona paremmin kuin missään. Yhdessä asuessa oli ihana kuulla Joonaksen sanovan, että kotiin oli aina niin kiva tulla, kun olin laittanut sitä niin paljon. Vaikkei se aina ymmärtänyt mun erilaisia sisustusvillityksiä, niin lopputuloksen nähdessä se tykkäs siitä paljon. Tällä hetkellä mä haaveilen sellaisista valkoisista kivistä tehdystä kylppäristä, jonka lattia on siis täynnä kiviä. Ja ihme kyllä, yhtäkään mun inspistä ei oo tyrmätty, vaan niihin on suhtauduttu lämpimästi. Se on nimenomaan se juttu, mikä mua on kiinnostanut oman talon rakentamisessa: saisi valita jokaikisen asian lattiasta kattoon juuri sellaiseksi, josta tykkää. Haluun perinteisestä poikkeavan talon, niin ulkonäöltään kuin sisustukseltaan, joten olisi aika työläs projekti rempata valmis talo mieleisekseen. 

Kollaasit18
Tää ajatus on ollut meille molemmille ainut vaihtoehto, eikä olla edes mietitty toista vaihtoehtoa. Nyt oon kuitenkin ajatellut, että olisikohan fiksumpaa säästää ensin kerrostalokämppään ja siirtyä siitä pikkuhiljaa isompaa kohti. Oon ollut koko elämäni kerrostalokämpän omistamista vastaan, sillä oon pitänyt kaikenmaailman yhtiövastikkeita kamalana asiana, enkä oo halunnut maksaa sellaisia. Kuitenkin tiedostan sen, että taloudellisesti olisi kannattavinta muuttaa just silloin, kun on valmistunut ja ei enää saa opintotukea. Näin etukäteen ei voi tietää, että onko silloin valmistuessa heti työelämässä vai joutuuko suoraan työttömäksi, mutta päätös asunnosta pitäisi tehdä pian. Siksi mä oon alkanut kallistua vähän enemmän sen puoleen, että ostettaisiin parin vuoden päästä kerrostalosta kolmio tai neliö. Sen saisi maksettua lainattomaksi noin neljässä vuodessa ja kuukausikulut olisi yhtä suuret kuin vuokrakämpässäkin. En nimittäin usko, että ollaan kumpikaan missään hyväpalkkaisessa duunissa muutaman vuoden päästä, joten ehkä olisi velkakierteen välttämiseksi paras edetä pikkuhiljaa.

Me ei olla vielä avattu minkäänlaista asp-tiliä, sillä meiän rahatilanne ei oo antanut sellaiseen myöden, kun mä oon halunnut saada joka kuukausi säästettyä sen maksimisumman saadakseni täydet bonukset. Heinäkuussa olisi kuitenkin tarkoitus aloittaa säästäminen ja ylipäätänsä asp-tili, mutta ongelmana on se, että tehdäänkö yhteinen tili vai erillinen. Jos nimittäin muutetaan kerrostalokämppään, niin tilien on ehdottomasti oltava erilliset. Tai jos suuntana on suoraan omakotitalo, niin sitten olis melkein pakko olla yhteinen asuntosäästötili. Vielä on kaksi kuukautta aikaa pohtia ja mua jännittää tehdä näin iso päätös jo 19-vuotiaana! Tiedostan kyllä senkin, että kun siihen asp-säästämiseen maksimimäärillä rupeaa, niin eipä paljoa jää rahaa huvitteluun. Opiskeluaikanakin olisi käytävä älyttömästi töissä, jotta säästäminen ei loppuisi koulujuttujen vuoksi. Tällä hetkellä oon kuitenkin aika varma, että meillä on oman kodin avaimet käsissä aika tasan neljän vuoden päästä, jos ei tapahdu mitään radikaalia. Oon kuitenkin ollut aika yksin tän asian kanssa, sillä suurin osa kavereista asuu vielä kotonaan ja heillä ei oo vielä aikomustakaan muuttaa pois vuokralle, puhumattakaan siitä, että ostaisi oman asunnon. Olisi kiva, jos olisi kavereita samassa elämäntilanteessa, mutta päätös on nyt vaan yritettävä miettiä kahdestaan.

Asuuko joku teistä lukijoista ihan omassa kodissa ja haluaisi jakaa oman kokemuksensa?

4 kommenttia:

 1. Me ostettiin poikaystävän kanssa tammikuussa oma koti. Pohdittiin rivitalon ja paritalojen välillä ja päädyttiin lopulta paritaloon. Yhtiövastikkeita ei ole ja tontti on ihan oma ja lisäksi tuntuu kuin omakotitalossa asuisi, sillä pihat erottaa autotalli eikä yhteistä pihaa ole kuin pari metriä autotallien ovilla. Ei olla edes nähty vielä meidän seinänaapureita vaikka ollaan asuttu jo pari kuukautta tässä!! Tämä oli ihan mieletön löytö ja kaikki alkoi etenemään oikealla hetkellä, sillä tämä talo oli kyllä ehdottomasti paras kaikista mitä katsottiin noin puolen vuoden aikana! Ja tosiaan ikää löytyy itseltä 19 vuotta ja toiselta puoliskolta 21. Musta on hyvä että tehtiin päätös oman asunnon ostamisesta näin nuorina, sillä nyt ei mene rahaa hukkaan vuokraan ja jos halutaan maksaa melkein kaikki laina pois ennen seuraavan asunnon ostoa ei olla ihan ikäloppuja! Kannustan ehdottomasti oman asunnon ostoon :)

  http://tiiajennyy.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tosi paljon, että kerroit sun oman kokemuksen! Mä oon jotenkin kokonaan poissulkenut rivitalot/paritalot, sillä se pienempi asunto olisi meiän kohalla vaan väliaikaisratkaisu. Se itse rakennettu omakotitalo on kuitenkin tulossa jossain vaiheessa, mutta ei vielä tiedetä, että muutetaanko suoraan siihen vai asutaanko ensin muutama vuosi kerrostalokämpässä keräten rahaa :-) Ajatus kerrostalokämpästä syntyi ehkä siksi, että ne on rivitaloja halvempi vaihtoehto ja käsittääkseni helpompi myydä eteenpäin kuin rivitalo/paritalo (?). Nyt rupesin kuitenkin miettimään totakin vaihtoehtona, vaikka väliaikaiskämpän kriteerinä on ainoastaan halpa hinta ja vasta rempattu asunto. Joten vilpitön kiitos siitä, että sait mun ajatusmaailmani laajenemaan ja harkitsemaan totakin vaihtoehtona!

   Oon aina ollut sitä mieltä, että oma asunto on oltava, eikä oo mitään järkeä maksaa vuokraa loppuelämänsä. Kuka haluaa antaa rahansa tuntemattomalle, kun olisi mahdollisuus saada ne itselleen?! Tätä ei vaan mun ajatusmaailma ymmärrä :-D Paljon tsemppiä teille joka tapauksessa uuteen kotiin ja onnittelut!

   Poista
 2. Monessa kämpässä asuin kun 16. ikävuosi pamahti tauluun, oli kämppiksiä, soluja ja yksiöitä. Tässä välilläkin oli jo asunto, joka oli mun vanhempien omistuksessa mutta sitten tuli muutto Helsinkiin ja siitä eteenpäin Ammattikorkeakouluun joten se myytiin loppujan lopuksi pois. Nyt vuosi sit, aloin miettiin et mihinköhän muuttais ja mitähän tekis kun valmistuminen häämöttää. Ei ollut enää poikaystävää, jonka kans olimme suunnitelleet asunnon ostamista Helsingistä ja yhteen muuttoa kunhan valmistuisin. Olisimme ostaneet sillopin kerrostalo kolmion, tai rivitalon. Omakotitalo olisi tullut liian kalliiksi kaikkine kuluineen joka olisi ollut suurempi kuin se kolmion vastike, loppupeleissä. Tosin pitää muistaa, et Helsinki on kalliimpi kaikissa suhteissa. Noh tätä ei onneksi ikinä silloin tullut toteutettua, koska erohan siinä tuli opintojen ohella, kun oma tie ja unelmat suuntautuivat maailmalle. Vuosi sitten aloin miettimään koko asunto asiaa uusiksi ja päädyin ostamaan sen yksiön itselleni, ihan myös sijoitus asunnoksi, vaikka myöhemmin tulisi mikä tilanne. Kannattaa muistaa että, vaikka nyt "väliaikaisesti" muuttaisittekin siihen kerrostaloon, siksi aikaa kunnes oma koti rakentuu, asunto on aina sijoitus, josta hyötyy. Asuntonne voi vuokrata myöhemmin lisätuloksi esimerkiksi.Monet ystävistäni opiskeluiden aikana sijoittivat omaan asuntoon ja jättivät sen siihen kaupunkiin omaksi omaisuuseksi, joka tuottaa rahaa sitten muun työn ohella jonkun verran ilman että siitä menee kuluja :) Kannatan myös siis näin ollen ehdottomasti omaan asuntoon sijoittamista, vaikka se olisi vain väliaikainen ratkaisu teidän mielestä tässä vaiheessa. Vuokralla asuminen on minustakin aikamoista "rahan hukkausta" kun samaan hintaan voisi jo maksaa itselleen kotia, ja pitäähän teillä olla koti silloinkin, kun taloa rakennatte. ;imusta siis kuulostaa oikein hyvältä idealta sen kerrostalon tai rivitalon ostaminen ensi asunnoksi, mieluummin kuin vuokralla koko sen ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, tulipas pitkä kommentti! Kiitos siitä :-) Omakotitalossa on kyllä mielettömästi erilaisia kuluja ja esimerkiksi vesimaksu on tosi kallis verrattuna kerrostalojen noin 20€ vesimaksuun. Toi kuulostaa hyvältä, jos siihen on mahdollisuus. Silloin se kannattaa ehdottomasti hyödyntää! Mutta meiän kohdalla tullaan luultavasti tarvitsemaan asunnosta saatavat rahat seuraavaan asuntoon, sillä sen budjetti liikkuu aika isoissa summissa ja meiän elintaso ei tuu olemaan korkea. Oon vähän kattonut kerrostalokämppien hintoja ja luultavasti siinä yli sadantuhannen euron tasolla liikutaan. Omakotitalon budjetti on kolminkertainen, joten tulisi aika tiukat ajat aluksi, jos joutuisi ottamaan niin ison uuden lainan. Täytyy kuitenkin pitää asia mielessä, jos elämäntilanne olisikin siinä vaiheessa erilainen :-)

   Poista

Kommentoittehan asiallisesti, kiitos! :-)