maanantai 30. tammikuuta 2017

MILLAISTA AVOIMESSA AMMATTIKORKEASSA OPISKELEMINEN ON

IMG_9837
En tiedä muiden koulujen avoimessa opiskeluiden käytännöistä, mut ajattelin vähän kertoa oman kouluni opiskelusta. Oon opiskellut HUMAK:issa yhteisöpedagogiaa avoimessa viisi kuukautta ja tykännyt siitä tosi paljon. Tää eroaa tutkinto-opiskelusta aika paljon, suurimmaksi osaksi siinä, ettei mun tarvii koskaan olla läsnä tunneilla. Ollakseni rehellinen, en oo edes koskaan käynyt mun koulussani! Tänne ei ollut varsinaista hakua, vaan nopeimmat maksajat pääsi kouluun sisään elokuun ensimmäisenä päivänä. Maksan opiskelustani ja jokainen viiden opintojakson opintojakso maksaa meillä 75€, jonka jälkeen niitä on aikaa suorittaa yhentoista kuukauden verran maksamisesta. Jos niitä ei kerkeä tehdä, niin rahat menee hukkaan, joten ei kannata ahmia liikaa opintojaksoja kerralla. Mä otin ensimmäiseksi vuodeksi 12 opintojaksoa, joten etenen samassa tahdissa kuin varsinaiset tutkinto-opiskelijatkin. Mä suoritan koko ensimmäisen vuoden netissä, moodlen alustalla ja oon kokenut sen toimivaksi. Saan valita, missä järjestyksessä suoritan opinnot ja kuinka nopeasti haluan niissä edetä. Ensimmäisten kolmen kuukauden aikana mulla oli ihan hullu vauhti päällä, olin innostunut uudesta alasta ja suoritin parhaimmillaan 12 opintopistettä kuukautta kohti. Yleensä suositus siis on 7,5 opintopistettä, joten mun vauhti oli aika kova. Sen jälkeen mulla alkoi olemaan enemmän töitä ja opintojaksot vaikeutui, eikä niiden suorittaminen ollutkaan enää niin helppoa... Nyt tilanne on se, etten oo kerinnyt tehdä yhteisöpedagogian koulujuttuja pariin kuukauteen, sillä mun elämässä on ollut niin paljon kaikkea muuta. Saan siis olla kiitollinen, että painoin syksyllä niska limassa esseitä, jotta mun ei tarvii nyt stressata olevani jäljessä.

Ainut huono puoli avoimella puolella opiskelemisessa on se, että se maksaa ja siihen ei saa opintotukia. Avoimella puolella ei myöskään saa opiskella, jos on työttömänä. Tai tietysti saa, mut silloin menettää kaikki työttömyystuet. Rahaa pitää siis olla säästössä, sillä mitään asumistukia tai opintotukia ei todellakaan heru, vaikka suoritan kaikki samat opinnot kuin tutkinto-opiskelijatkin! Pitääkin siis olla tarkkana, että rahaa on riittävästi ja varmistaa se, ettei jää työttömäksi kesken avoimen suorittamisen. En myöskään saa minkäänlaisia opiskelija-alennuksia. Mulla on ollut varaa maksaa tää opiskelu itse ja elättää itteni, mut tiedän monia, joiden vanhemmat auttaa rahallisesti just avoimessa opiskelua. Mä koen erityisesti ammattikorkeassa avoimella puolella opiskelun tosi hyödylliseksi, sillä sisäänpääsymahdollisuudet on suuret. Yliopistossa ei näin oo, joka on musta aika harmi... 

IMG_9863
Meillä yksi opintojakso koostuu yleensä kahdesta 10- sivuisesta esseestä, muutamasta tehtävästä ja parista kirjasta, jotka pitää lukea. Meille on sanottu, että yksi opintojakso vastaa neljääkymmentä työtuntia, mutten oo koskaan kokeillut, että pitääkö se paikkaansa. Ei niitä kuitenkaan viikossa saa valmiiksi, yleensä mulla menee kahdesta kolmeen viikkoon, jos voin syventyä siihen kokonaisvaltaisesti, enkä tee työvuoroja. Nyt oon kuitenkin ollut niin paljon töissä, että mun vauhti on verrattavissa etanaan! :-D Kun oon saanut opintojakson valmiiksi, lähetän sen lehtorille, joka arvostelee sen kuukauden sisässä. Opintojaksot arvostellaan ykkösestä vitoseen ja mä saan aina nelosen tai vitosen arvostelut. Ja pienenä perfektionistina luonnollisesti ärsyttää, jos omasta mielestä hyvään esseeseen annetaan palautteeksi "vaan" nelonen... Tenttejä mulla on ollut yksi, mutta sekin tehtiin koneella. Mulla on tulossa vielä yksi tentti keväällä, joten näitä on paljon harvemmin kuin tutkinto-opiskelijoilla. Parasta on kylläkin se, että mä saan päättää täysin tenttien päivämäärät, opintojaksojen suoritustahdin, omat loma-aikani ja kaiken muunkin.

Ala tuntuu jatkuvasti ihan omalta jutulta, enkä oo ollut minkään alan opiskelusta näin innoissani! Viimeisin opintojakso käsitteli yrittäjyyttä ja kirjoitin siihen ihan rehellisesti, että mulla on jo yritysidea valmiina ja oon suunnitellut työntekijäni, heiän palkkaukset ja yritysmuodonkin. En malta oottaa, että pääsen tekemään oman alani töitä jossain vaiheessa. Lehtoreilta oon saanut tosi paljon kannustavaa palautetta ja yks mun lemppariopettaja on ihan mieletön: se on laittanut monesti jo viestiä, että mä oisin ihan valmis jo tekemään tätä työkseen. On ollut ihana kuulla, että hekin näkee mut alalle sopivana ja potentiaalisena yrittäjänä tulevaisuudessa. 

IMG_9860
IMG_9842
Kun oon saanut kaikki 12 opintojaksoa suoritettua, mulla on mahdollisuus pyytää päästä väylän kautta suoraan tutkinto-opiskelijaksi ilman pääsykokeita. Viisi ihmistä pääsee vuosittain meillä suoraan väylän kautta opiskelijaksi, joten määrä on pieni. Mutta mä en usko, että kovinkaan monella on mahdollisuutta suorittaa (ja maksaa) avoimen opintoja vuoden verran, joten siksi luotan omiin mahdollisuuksiini aika paljon. Nää viis valitaan puhtaasti opintojaksojen keskiarvojen perusteella, joten siksi haluun tähdätä niihin vitosiin. Mä voisin hakea myös yhteishaussa tähän kouluun, mutten mä jaksa yhtään ylimääräistä enää tähän elämäntilanteeseen. Luotan siihen, että pääsen syksyllä tai sitten pyydän uudestaan talvella. Meillä kahdesti vuodessa on mahdollisuus päästä väylän kautta sisään, jolloin sisäänpäästessä kaikki tehdyt opintojaksot hyväksiluetaan ja jatketaan toisella opintovuodella muiden kanssa. Ja vaikka tää vuosi avoimessa onkin ollut ihana ja sopinut niin hyvin mun elämäntilanteeseen, niin en malta oottaa, että nään joskus mun tulevat luokkakaverit! 

2 kommenttia:

  1. Oli tosi mielenkiintoista lukea tätä ja kuulla vähän avoimesta ammattikorkeasta! Itse opiskelen tällä hetkellä avoimessa yliopistossa viestintää&journalistiikkaa niin kiva kuulla millaista opiskelu muilla on avoimessa oli ala sitten mikä vaan :)Pidän sulle peukkuja, että pääset tuon avoimen väylän kautta sisään!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kun kommentoit ja kerroit omista kokemuksista. Oon kuullut paljon siitä, että yliopiston ja ammattikorkean avoimen opiskelut eroaa kuin yö ja päivä, mutta mulla ei oo konkreettista tietoa kuin omasta alastani :-D Kiitos paljon, ihanasti sanottu!

      Poista

Kommentoittehan asiallisesti, kiitos! :-)